Lajmet e fundit ne Sipermarrje

Artikuj rreth sipermarrjes

12 HAPA TE RENDESISHEM PER TE NGRITUR NJE BIZNES NE VITIN E PARE

5 nga 5 Vleresimi: 5 nga 5 yje

Viti i parë është gjithmonë më i vështiri.

Viti i parë i përpjekjeve për të arritur peshën e duhur. Viti i parë kur mësojmë një gjuhë të re. Viti i parë për të mësuar një aftësi të re.

Për ne, ishte viti i parë i lancimit të kompanisë tonë. Ndërkohë që për mua nuk ishte hera e parë e fillimit të një biznesi të ri, kam mësuar se nuk bëhet më e lehtë.

Ti bën të njëjtat sakrifica duke qëndruar larg njerëzve të afërt, ke dyshimet e tua të orës 3 të mëngjesit, dhe e kalon mesnatën duke menduar se ajo që je duke ndërtuar do të ketë një impakt në botë.

Dhe duhet të jetë kaq e vështirë. Sepse vlerësimet e të ngriturit të një startupi të ri janë të pafundme. Cdo ditë duhet të dëgjosh nga njerëz real në anën tjetër të botës që duan të përdorin produktin tend dhe që punojnë për të ndërtuar një vision, që i shërben një qëllimi dhe mëson më shumë në 12 muaj se sa  në 5 vjet. Është një rrugë e gjarpëruar që nuk mbaron kurrë, që sjell me ekstazën e saj, dhimbjen, dhe plotësimin, shpesh në mënyrë të menjëhershme. Kjo është më e mira që ne bëjmë pas perdeve, për t’ju treguar se si është në të vërtetë, dhe për këtë arsye po ndajmë këtë leksion të vështirë që ne kemi mësuar.

Këtu janë 12 leksione startup-esh që ne kemi mësuar në 12 muajt e para të bizneseve tona.

1. Pyesni për gjëndjen ekzistuese

Një nga pyetjet e mia të preferuara është: “Po sikur të bëja të kundërtën për X kohë?” Kjo pyetje ju pozicionon për të arritur dy gjëra: 1) pyet nëse mënyra tradicionale e të bërit të dickaje është aktualisht  mënyra më e mirë, ose sepse gjithmonë është bërë në atë mënyrë. 2) “Për X kohë” të jep një output. Të lejon të bësh një testim të teorisë tuaj pa u shtrire në terma afatgjatë.

Kur nisëm në fillim, nuk e dinim se mësimet (vecanërisht mësimet e gjuhës së huaj) mund të bëheshin më inovative në një model të ri. Nëse nuk do të pyesnim për gjëndjen ekzistente, ne nuk do të ishim këtu sot. 

2. Lëri gjërat e vogla të rrjedhin.

Gjërat do të shkojnë keq, kur je duke ngritur një startup. Më lejoni të rifrazoj, pothuajse cdo gjë  do të shkojë keq. Por për sa kohë jeni duke qëndruar mbi dy këmbë, do të kuptoni se dielli do të lindë përsëri.  Në një botë ku detyra juaj është të fikni zjarr pas zjarri, ju duhet të mësoni që ti lini gjërat e vogla të shkojnë dhe të fokusoheni në të mëdhajat.

 

3. Mos u përpiqni të jeni fëmija më popullor në lagje.

Duke u rritur, secili prej nesh ka dashur të jetë fëmija më popullor në lagje. Djali ose vajza që do të kishte shumë shoqëri dhe do të pëlqehej nga të gjithë. Ne kemi mësuar se e kundërta aplikohet në biznes, të paktën tek bizneset tona.

Kur filluam, duhet të vendosnim se si do të pozicjononim veten tonë në treg. Nga një perspektivë cmimi, ne e dinim se ofertat e tregut aktual ishin shumë të shtrenjta dhe të mbi vlerësuara, duke e bërë të vështirë për njerëzit që të mësonin një gjuhë. Zgjidhja alternative ishin mjetet e lira të cilat nuk siguronin cilësi dhe as rezultat në fund tek përdoruesi.

Ne donim të ishim një brand I cilësisë së lartë, pa kostot e mëdhaja të përfshira në të. Duke marrë këtë vendim, ne zgjodhëm të izolonim veten tonë nga ata që dëshironin një zgjidhje të lirë ose pa pagesë, dhe nga ata që dëshironin të paguanin mijëra dollar per nje ambient impresiv te ploë.  

Të dyja janë zgjidhje të zbatueshme, thjesht nuk është ajo që ne jemi.

https://www.rypeapp.com/blog/wp-content/uploads/2017/01/business-positioning.png

 

 

4. Askush nuk do t’ja dije se cfare jeni duke shitur

Kjo ja vlen të përsëritet. Askush nuk do ‘tja dijë’ se cfarë jeni duke shitur. Përvec nënës tuaj sigurisht. Ajo për të cilën cdo person tjetër në botë shqetësohet, janë problemet e tyre dhe se si ju mund ti zgjidhni për ta.

Ne e bëmë këtë gabim që në fillim duke ligjëruar zgjidhjen e asaj që ne do të sillnim në treg, por askush nuk na dëgjoi. Më pas ne ndamë me të tjerët pse e filluam kompaninë tonë. Fillimi i udhëtimit tonë, qëllimi mbrapa saj, dhe mungesa e efektivitetit të zgjidhjeve ekzistente ishte ajo që i inspiroi njerëzit dhe i ekzaltoi për atë që ne do të ofronim. Edhe sot ne flasim shumë rrallë për atë që jemi duke shitur, se sa për arsyen pse po e bëjmë këtë.

 

5. Kompleksiteti është vrasësi i bizneseve dhe i paqes.

Shumica e gjërave në biznes dhe në jetën tonë janë më kompleksë se sa duhet të jenë. Ka shtresa pa fund kompleksitetesh që ne vetë i shtojmë sepse është e natyrshme të supozosh se problemet vijnë bashkë me zgjidhjet komplekse.

Gjithmonë e më tepër, kemi mësuar se kjo nuk është e vërtetë. Nëse e sforconi veten tuaj për të ndërmarrë një hap mbrapa dhe të shikoni pikturën e madhe, zgjidhjet më të lehta janë shpesh zgjidhjet më të mira.

6. Vendoseni veten jashtë një pune.

Kur i përkushtoheni dickaje me zemër e me shpirt, është e lehtë që ta gjëni veten duke bërë gjithcka. Kjo është ajo cka Michael E. Gerber, autor i E-Myth, e quan këtë si termin e famshëm “të punosh  biznesin tënd kur duhet të jesh duke punuar mbi biznesin tuaj”.

Unë ende luftoj me këtë ndonjëherë, por shkallëzimi i një biznesi kërkon që të sjellë njerëz më të mëncur dhe më të aftë se ti, dhe ti lësh ata që të ekzekutojnë. Në fjalë të tjera ti duhet të përpiqesh gjithmonë të nxjerrësh veten jashtë një pune.

 

7. Si mund ta mbroj këtë dobësi?

Ky është leksioni im i preferuar nga Richard Branson. Aq i egër dhe aventurier sa ai duket, këshilla më popullore e tij, ndaj sipërmarrësve është që gjithmonë të mbrojmë dobësitë . Një shëmbull është kur Branson nisi Virgin Airlines, ai strukturoi një marrëveshje me Boeing në mënyrë të tillë që nëse biznesi nuk do të funksiononte, ai do të kishte mundësinë që ti kthente të gjithë aeroplanet mbrapsht. Kjo lloj kontrate ishte e padëgjuar në atë kohë, dhe i gjithë rreziku i kapitalit të tij ishin disa mijë dollar në vënd të milionave.  

https://cdn3.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2017/06/quote-as-an-adventurer-i-try-to-protect-against-the-downside-i-make-sure-i-have-covered-as-richard-branson-90-43-71-796x375.jpg

Cështja nuk është të parandaloni rreziqet e marra verbërisht, por t’ju ndihmojmë të ndërmerrni rreziqe të përllogaritura. Rreziku i parë mund t’ju nxjerrë jashtë biznesit ndërsa tjetri mund të ndryshojë biznesin tuaj përgjithmonë.

 

8. Qëndroni në vijën tuaj

Kur Oprah ishte në majë të karrierës së saj me show-n e saj televiziv, ajo do ti kujtonte vazhdimisht skuadrës së saj që “të vraponin në garën e tyre”, në vend që të fokusoheshin tek ajo që ishte duke bërë konkurenca. Kur je në një garë kuajsh dhe je gjithmonë duke parë kalorësit pas teje, do të ngelesh pas prej shpërqëndrimit, ose do të dorëzohesh nëse je në fund.

Skuadra jonë ka gjithmonë në mëndje të qëndrojmë në linjën tonë duke mbajtur fokusin tek klientët tanë, jo tek konkurenca.

9. Lëri të rrëzohen mbi bar (duke përfshirë dhe ty)

Marrja në punë dhe trajnimi i anëtarëve të rinj të skuadrës është dicka për të cilën ne kemi punuar për ta optimizuar. Ja ku jemi afër perfektes, por kemi mësuar që ti lëmë të rrëzohen butë mbi bar është më mirë se sa të të mbytesh në mikromenaxhim.

Të rrëzohesh mbi bar do të thotë të bësh gabime të vogla që janë të rregullueshme me shumë pak impakt mbi kompaninë ose klientët. Duke lënë hapësirë për gabime të vogla ne kemi një skuadër më të pavarur dhe më të fuqishme që mund të marrë përgjegjësi për punën e tyre.

 

10. Mendoni për ulje kostosh

Të shtosh më shumë para, më shumë burime, më shumë karakteristika tek një problem, shumë rrallë mund të jetë zgjidhja. Paratë dhe burimet, nuk janë tamam të mjaftueshme kur jeni duke nisur një kompani, por kreativiteti dhe thjeshtësia janë.

Të kesh të bësh sa më pak është një aftësi për të cilën jeni të detyruar ta zhvilloni, dhe ne e kemi bërë një nga vlerat tona thelbësore.

Një tjetër shëmbull është, që në vënd të kemi një To-Do-List e cila nuk mbaron kurrë, është po aq e vlefshme sa të kesh një Not To-Do-List.

 

11. Fokusohu vetëm tek ajo cfarë ju mund të kontrolloni

Është më e thjeshtë të merreni me atë që ju mund të kontrolloni, se sa të merreni me atë që nuk  mund të ndryshoni. Problemi më vonë është që: ju keni 0 kontroll mbi të. Gjëra të këqija do të na ndodhin gjithmonë, për ato që nuk janë në kontrollin tonë, dhe të qënurit i frustuar ose i të mbajturit mëri nuk do e bëjnë të zhduket.

Detyra e shefit në jetë është e thjeshtë: të identifikojë dhe të ndajë cështjet, në mënyrë që ti thojë vetes cilat janë gjërat e jashtme jashtë  kontrollit të tij, dhe cilat kanë të bëjnë me zgjedhjet të cilat ai mund ti kontrolloj. Epictetus

Kjo është arsyeja pse ne vendosim të shpenzojmë më pak kohë tek faktorët e jashtëm, si psh cfarë po bëjnë konkurentët tanë ( shiko pikën numër #8), dhe më shumë tek faktor të brëndshëm, si psh si mund ti kënaqim më shumë klientët tanë.

12. Nuk bëhet më e thjeshtë

Do të bëhet më e thjeshtë kur…

“Kur të arrijmë X $ të ardhura…”
“ Ne të shtojmë X njerëz në skuadër…”
“Kur të jemi në biznes për më shumë se 5 vjet…”

Duke folur me shumë sipërmarrës dhe investitor të sukseshëm të cilët kanë ndërtuar 9 deri në 10 modele biznesesh, nuk bëhet më e lehtë.

Duke shtuar X njerëz do të thotë të marrësh përgjegjësi për të menaxhuar X njerëz. Të jesh në biznes për 5-10 vite duke bërë marrëveshje me më shumë konkurencë,
duke lundruar nëpër kriza ekonomike, dhe duke inovuar në mënyrë konstante biznesin. Të shtosh X $ të ardhura, thjesht do të zmadhojë sfidat e përmëndura më sipër.

Nuk bëhet më e lehtë. Dhe kjo gjë është OK.

Ajo që ka rëndësi është që ne të jemi të pregatitur për vështirësitë, dhe të jemi duke vlerësuar udhëtimin që kemi përpara. Dhe gjithmonë të luajmë lojën e gjatë.

Autor: Sean Kim

Përkthyer: Klevis Begaj

 

Lexo Me Shume

Sipermarresi Dembel

5 nga 5 Vleresimi: 5 nga 5 yje

Sot sipermarresit po trajtohen si yje rroku. Te gjithe duan te jene nje ose te pakten te gjithe duan te therriten ose te njihen si nje i tille.  Ditet e sotem ne degjojme apo lexojme historite e bukura ne televizor, radio apo internet sesi Startup-i X u shit per biliona, Tipi Y u be shume i pasur dhe keshtu me rradhe.

Te rrethohesh nga nje informacion i kesaj natyre gjate gjithe kohes domosdoshmerisht i ben njerezit ta kerkojne sipermarrjen. Gjithsesi, ka disa gjera rreth saj qe njerezit kane tendence te injorojne apo thjesht te mos i interesojne. Jeta e nje sipermarresi nuk eshte me e lehta, nuk eshte aspak e lehte.

Zakonisht te gjithe personat qe duan te jene sipermarres hyjne ne kategorime e "sipermarresve dembel", pra cfare eshte nje "sipermarres dembel" ? Nje "sipermarres dembel" eshte zakonisht nje person te cilit i pelqen te shikohet si sipermarres. Te shumten e kohes ata kane shume deshire te perdorin terma te medha pa ditur apo kuptuar shume se per cfare po flasin. Ata mund te thone shprehje si "Mendo lokalisht, ekzekuto globalisht", gjera qe lexojne ne facebook pak a shume.

Zelli i Shumices se "sipermarresve dembel" mbaron pas 2 muajsh dhe atyre thjesht ndalon se interesuari per "Gjene e Startup-eve", nuk kishte ndonje rendesi te madhe apo jo? Ato se moren kurre seriozisht! Pas tyre vjen nje grup "sipermarresisht dembel" te cilet ja dalin te hapin nje sipermarrje. Keta njerez hapin zyren ne 11 dhe dalin ne 3, kjo eshte dhe arsyeja perse e hapen, qe te vijne dhe te ikin kur te duan. Fatkeqsisht per 4 ore biznesi i tyre nuk do t'ja dale kurre. Ata jane thjesht te pafat! Mua me pelqen ti quaj te tille njerez si "Sipermarresit dembel te pafat".

"Sipermarresi dembel i pafat" zakonisht do te fajesoje tregun, konkurencen, industrite, koleget, bashkethemeluesit, fatin dhe keshtu me rradhe. Ata do te fajesojne cdo gje pervec vetes se tyre! Nese dikush tjeter ja del atehere patjeter ky person pati fat! Fatkeqsisht per ta e verteta eshte ndryshe.

Te fillosh sipermarrjen tende kerkon shume pune, dedikim, vullnet te forte dhe shume por shume mesim. 90% e suksesit te nje sipermarresi perbehet nga gjerat te cilat askush nuk do te mesoje kurre. E perseris, 90% e suksesit te nje sipermarresi perbehet nga gjerat te cilat askush nuk do te mesoje kurre. Askush nuk do te mesoje per netet e pagjuma, per sakrificat, per refuzimet e panumerta qe keni perballuar dhe pertypur, asnje! Vetem ju do ti dini keto gjera qe, pse jo, t'ju kujtojne nje vizion dhe objektiv me afatgjate.

Pra perpara se te mendoni rreth hapjes se nje sipermarrje, thjesht kini parasysht qe nuk eshte e lehte. Nuk eshte aspak e lehte. Nese kategorizoheni ne "Sipermarresit dembel" ateher ndoshta ju nuk duhet te hiqni kurre dore nga puna juaj.

Lexo Me Shume